Offshore vindmølle

Offshore vindmølle

torsdag 24. februar 2011

3 typer vindmøllefundament

J-Bunnfast, opp til 30 meters dyp. Denne teknologien er moden, men det er behov for å redusere fundamentering og installasjonskostnadene for å gjøre vindmøllene til en konkurransedyktig energikilde. De grunne havområdene hvor disse møllene er plassert har ofte ikke særlig større vindressurser enn vindmøller på land, slik at “vinninga går opp i spinninga” med en økt kostnad i forhold til onshore vindmøller. Fra 3000 til 4500 timer maksimal driftstid i året.

K-Bunnfast, opp til 60 meters dyp. Monteres i områder med større brukstid, opp til 5000 timer per år. Mye av de samme utfordringene som forrige kategori, men er nok enda lengre unna en kommersiell energiproduksjon med konkurransedyktige priser.

L-Flytende innretninger og forankring. Veldig stort potensiale og kan plasseres i områder med mye vind og mange driftstimer i løpet av et år. Dette vil gjøre det lettere å dekke ekstrakostnadene ved å plassere vindmøllene offshore. Kan plasseres i områder med lavt konfliktnivå. Teknologien er umoden, og man fikk ikke opp en fullverdig flytende vindmølle før høsten 2009. Denne står på kysten utenfor Karmøy og er et forskningsprosjekt i regi av Statoil. L-Flytende vindmøller har en estimert driftskostnad på 15-20 øre pr. kWh, til sammenligning koster vannkraft 2-5 øre pr. kWh. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar